Register

“ПОЕТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО – МОМЕНТНО КОМПОЗИРАНЕ”

ПОЕТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО - МОМЕНТНО КОМПОЗИРАНЕ

“ПОЕТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО – МОМЕНТНО КОМПОЗИРАНЕ”

Уъркшоп за създаване на творчески материал и композиция/ пърформънс в реално време

 

 

“ПОЕТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО – МОМЕНТНО КОМПОЗИРАНЕ” е интензивен уъркшоп за танцова импровизация и създаване на хореографски материал в реално време. Моментното композиране (instant composition) е метод за спонтанно и осъзнато изграждане на танцова композиция, движенческа партитура или пърформънс.

 

Техниката моментно композиране (instant composition) ще бъде преподавана за първи път в България от Паоло Чинголани (Италия), който от 15 години работи със световно известния танцьор, хореограф и преподавател Джулиън Хамилтън, създател на учебна методиката за преподаване на техниката.

 

 

Събитието е подходящо както за танцьори така и за актьори

 

 

По време на пет дневния уъркшоп ще имате възможността да се запознаете с техниките на моментното композиране, като метод за създаване на хореография и композиция в настоящия момент. Методиката ще се преподава за първи път в България. Тя се базира на осъзната импровизация, като артистите са едновременно в ролята на хореографи и танцьори.

Ще се фокусирате върху творческото мислене, надграждайки чисто техническите си умения за движение и пластика на тялото.

Преминавайки през серия от движенчески практики и креативни задачи, ще развиете активното си въображение и интуиция, ще навлезете в специфичен режим на концентрация и спонтанност. Развива се наблюдателност, а тялото и движението “заживяват” в потока на настоящия момент.

Ще изследвате възприятията и разбирането си за пространство и време, за употребата на тежестта и гравитацията в действие, гъвкавостта и чувствителността не само на тялото, но и на мисълта, какво е активно въображение.

Ще преминете през индивидуални импровизации, за да достигнете до сложността и богатството на съвместните групови композиции.

Ще развиете артистичната си практика и умения за създаване на танц, хореография или изграждане на пърформънс.

Ще имате възможност за обмен на опит и идеи, както помежду си, така и с Паоло Чинголани, работил по множество проекти с многобройни международни компании и хореографи.

 

 

Уъркшопът ще бъде разделен на две основни теми:

 

 

  1. Работа с пространство

Един от основните фокуси по време на уъркшопа ще бъде работата „с“ и „в“ ПРОСТРАНСТВОТО. Ще го интерпретираме като:

въздушна маса, която обгръща тялото;

концепция, чрез която можем да създаваме движения;

място, посредством което ние се свързваме едни с други;

инструмент, физическа реалност и понятие, което дава възможност да усещаме и да разбираме, да си представяме и конкретизираме своя собствения танц.

 

 

Предложения образователен материал още ще се фокусира върху анатомията на човешкото тялото. Задълбочено ще разглеждаме познавателните и емоционални процеси зад всяко движение като:

усещането за телесната маса и нейната динамиката.

съзнателните избори, които изпълнителя трябва да направи в непосредствеността на творческия акт.

 

 

  1. Работа с времето

 

Друг главен фокус по време на уъркшопа ще бъде времето. Как може времето да бъде превърнато в ефективен и реален инструмент за създаване на танц и композиция и как времето да бъде използвано в творческия акт. Темите, които ще бъдат разгледани по време на обучението, ще са:
сегашната, конкретна точка от времето и времевия пасаж.

времевата рамка в танцова фраза.

линейния поток на времето и радиалния поток на времето.

 

 

 

Програмата ще завърши с представяне на работата от обучението пред публика.

 

Уършопът ще се проведе в НАТФИЗ, зала Г23, на 27, 28, 29, 30 юни и 01 юли от 10:00 – 16:00 ч.

Публичната изява на участвалите в уъркшопа и беседа с Паоло Чинголани ще бъде на 2-ри Юли, от 19:00ч. в камерната зала на Национален студентски дом.

 

Основни участници от НАТФИЗ са студентите от класа на проф. д-р Велимир Велев, 2 курс “Театър на Движението – Пантомима” (випуск 2024).

 

Семинарът е отворен за всички желаещи от НАТФИЗ, след заявка на natfiz.katedradt@gmail.com, до запълване на лимита от 20 участника, наложен от размерите на работното пространство.

Участието в семинара ще бъде достъпно и през платформата viatheatre.net

 

 

ЗА ПАОЛО ЧИНГОЛАНИ:

 

Паоло Чинголани e танцьор специализирал съвременни танцови техники и изкуството на импровизацията (instant composition). Неговата работа се характеризира от специфичния тренинг на неговото тяло и неговата интуицията, и начина на работа с нея като най-важен инструмент за създаване на танц и текст в представление. От 2012 година той е част от танцовата компания на Джулиън Хамилтън “Allen’s Line”. Танцовата компания “Allen’s Line” представя представления в Берлин, Брюксел, Париж, Страсбург, Осло, Атина и Рим. Чрез своята сетивност и поезия в движенията, Паоло също се е посветил да създава пърформанси и с други артисти, танцьори, музиканти и визуални дизайнери. В този контекст на свободната практика, от 2005 година той създава и представя пърформанси в много градове на различни европейски държави. Като преподавател, той е развил своя телесна техника, като резултат от комбинирането на Тай Чи и Ци Гун с принципи от съвременния танц. От 2006 година той е канен да преподава в различни университети, училища и на танцови фестивали в цяла Европа.

Повече информация за Паоло:

http://www.paolocingolani.com https://vimeo.com/paolocingolani?embedded=true&source=owner_name&owner=1598874

 

 

 

Събитието е част от проект „Поетика на тялото и образа – танцово обучение и фото диалози“ . Към него ще се проведе и отворена фотографска лекция и дискусия на тема “Поетиката на тялото в движение и визуалния образ” с водещ Йосиф Аструков, асистент д-р към БАН.

Реализира в сътрудничество между НАТФИЗ, фондация “Артеаст”, платформата “Виртуални Интерактивни Изкуства” (ВИА Театър) и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма „Творческо развитие“ 2021.

  • Водещ работилницата хореограф
    • Паоло Чинголани